Self Storage konceptet dukkede første gang op i USA i 1960'erne, og siden da er branchen vokset til at tegne sig for næsten 53.000 anlæg  på tværs af USA.


Self Storage kom til Europa i begyndelsen af 1980’erne. Der er ca. 4.290 self storage anlæg i hele Europa, der tilbyder over 9,9 millioner m2 opbevaringsrum. 

Branchen fortsætter med at vokse støt i hele Europa. Væksten er drevet både af i multi-site operatører og mindre virksomheder, hvilket skaber stor diversitet i branchen, der i perioder med økonomisk ustabilitet har vist sig at være relativt ufølsom ud for konjunkturudsving.  

Der er en række grunde til, at både forbrugere og virksomheder i stigende grad benytter sig af self storage. 

De primære årsager for forbrugere er fortsat sociale faktorer såsom at flytning, ægteskab, skilsmisse, pensionering. For virksomheder, har self storage vist sig nyttigt i mange sammenhænge, herunder som lager, arkiv eller opbevaring af kontorudstyr. 

Derudover har øget kendskab til branchen (ofte på grund af høj synlighed, da centrene ofte findes på større hovedfærdselsårer og veje omkring de fleste af landets førende byer) været med til at bidrage til væksten.